הייתי השבוע בכנס עם מנהיגים חברתיים מהדור שלי מ62 מדינות שונות בעולם- המטרה היתה שנחליף ידע, משאבים ונוכל לשתף פעולה בפיתרון אתגרים. 

במהלך הכנס עסקנו בחשיבה אסטרטגית על בעיות כמו: משבר האקלים, ביטחון, AI, ודמוקרטיה. הכנס היה מורכב מהרצאות של מנהיגים בכירים וסשנים של סיעור מוחות כדי לאפשר לנו ללמוד אחד מהשניה. 

אני לא בנאדם אסטרטגי: העשייה היזמית שלי יותר דומה ליצירה של אמן; בדרך כלל עולה לי רעיון שמרגש אותי מספיק כדי פשוט ללכת עליו- אני לא מאלו שניגשים לעשייה כמו שניגשים למשחק שחמט בניסיון לחזות מהלכים מראש.. זה היה עבורי מרתק להיחשף מקרוב לחשיבה של אנשים שחושבים באופן כזה.  

ישנן גישות אסטרטגיות שאני פחות מתחברת אליהן, וישנן כאלו שממש מלהיבות אותי. הייתי רוצה להעמיק בגישה שבמסגרתה הדרך להניע כמות גדולה של אנשים, ארגונים ומדינות בעולם היא דרך מפגש אינטרסים; רובינו רגילים לעיצוב התנהגות דרך שינוי תודעתי; קמפיין מסרים כזה או אחר שמפעיל אנשים דרך הרגש שלהם, למשל:  כל מחאה שאנחנו יכולים לחשוב עליה, פרסומות, קמפיין בחירות וכו. אבל זו לא הדרך היחידה שבה דברים קורים בעולם: לפעמים הקמפיין שניחשף אליו הוא חלק קטן מהמהלכים ששינו משהו בפועל, וחלק מהשינויים הכי גדולים בעולם בכלל לא עוברים דרך תודעת ההמון, אלא לחילופין דרך עיצוב של מפגש אינטרסים בין מספר שחקנים אשר גורמים להם לשתף פעולה. 

לדוגמא: בואו נניח שאנחנו רוצים לעודד במדינה מתפתחת שימוש בתנורים אקולוגיים. 

-אני מסתכלת על המוצרים במדינה ואני רואה שיש בה כמה מיזמים כאלו אבל המחיר שלהם לא אטרקטיבי ביחס לתנורים רגילים. 

-ואז אני הולכת ליזמים ואני בודקת מה מונע מהם להוריד את המחיר 

-אני מגלה שאמנם הם מקבלים הטבה מסוימת על כך שהמיזם שלהם סביבתי, אבל המדינה גובה מיסים על ההטבה הזאת ולכן זה לא ממש עוזר להם ו מיסים מקשים על העסק להתרומם. 

-אני רוצה שהמדינה תקל עליהם במיסים, אבל אני רואה שהמדינה הזאת בחובות עתק והיא לא מוכנה לוותר על דולר אחד של הכנסות. 

ומכאן מתחילה החשיבה האמיתית- איך אני מעודדת את המדינה להפסיק לגבות מיסים מאותן יוזמות לכמה שנים? איך אני מראה למדינה שזה יהיה להם רווחי יותר בעתיד כשהמיזמים האלו יצליחו לגדול? ואיזה שחקן נוסף אני יכולה להכניס שיש לו גם מה להרוויח מהסיפור? 

מכאן עולות שלל אפשרויות לפיתרונות שאפשר לבחון. 

מה שאני אוהבת בצורת החשיבה הזאת זה שהיא ריאלית ובוגרת. אנחנו הרבה מצפים שאנשים וגופים יעשו את ה״דבר הנכון״- אבל החיים הם לא סרט דיסני, הם מורכבים יותר- מה שנראה נכון לאחד, יכול לגרום לאחר לפשוט את הרגל ואז מה זה יעזור שעשה ״נכון״ כביכול? 

כשמיישמים את החשיבה הזאת על פוליטיקה זה בכלל מרתק- מה הצורך של כל מדינה, מה יכול לעזור לה, מה היא צריכה, על מה היא לא תסכים לוותר ? - איך יוצרים מפגש בין כל אלו כדי שאפשר יהיה לזוז מהמצב הקיים?  בתקשורת נוהגים להציג לנו את כל ההתרחשויות הגלובאליות דרך טובים ורעים מוחלטים וזה מרדד את השיח והחשיבה ונותן תמונה חלקית מאד למציאות. 

עוד יותר מרגש-תארו לכם שהיינו מפנימים את החשיבה הזו על יחסים בינאישיים? 

במקום שאני אכעס על ההוא או אתאכזב מההיא או אצפה מההם לעשות את ה״דבר הנכון״- אני אשקיע זמן בלהבין את מי שמולי באמת- מאיפה הוא מגיע, מה הוא צריך ועל מה הוא לא מוכן לוותר? - ומשם אני אפעל. 

זה יעלה את הסיכוי שלנו להשיג את מה שאנחנו רוצים באלפי מונים. 

בימים האחרונים בכל מקום שאני מסתכלת - כולל בטבע בכבודו ובעצמו- אני מחפשת את מפגש האינטרסים וזה מרחיב עבורי את הטווח של מה שאפשרי. 

שיהיה סופשבוע שקט , נרקיס 

משאבי השבוע: 

1.ספר מעולה ומשונה שאני ממליצה עליו- הוא ארוך יחסית, יקר יחסית, ושווה כל דולר. אפשר להזמין כאן. 

2.שיר שעוזר לי להתמודד עם המצב בעולם לאחרונה, ניתן להאזין כאן

3.ציטוט השבוע, הפעם של בו בנט

I like to think of sales as the ability to gracefully persuade, not manipulate, a person or persons into a win-win situation.